Amund Grøndahl Jansen gjorde sin Hammer Series debut i Hong Kong i sin foregående sesong, og er tilbake i sitt hjemland, Norge under Hammer Stavanger (24-26. mai). Vi slo av en prat med han om sesongen så langt, og hvorfor Hammer Serien er spesiell og hans mål for resterende 2019:
Hva syns du om din Hammer Series debut i Hong Kong i fjor?
Det var veldig hardt og intenst, spesielt fordi vi hadde to løp på én dag. Så det var veldig hardt, men gøy. Hammer Serien skiller seg på kalenderen fordi det er et spesielt arrangement, og det er alltid interessant. Vi har konkurrert en del i Stavanger før, og det blir interessant å prøve Hammer igjen på hjemmebane.
Du har hatt en travel sesong så langt: hva er ditt beste øyeblikk?
De to første etappene av Paris-Nice, som vi vant med Dylan Groenewegen, var veldig spesielle. Vi kjørte bra som lag. Det samme gjorde vi i Gent-Wevelgem. Personlig var jeg nære et godt resultat der, men det var en fin dag og alle lagene kjørte bra. Det var et spektakulært ritt.
Hva er den tøffeste dagen du har hatt så langt?
Gent-Wevelgem var den hardeste dagen på jobb så langt denne sesongen. Det må være det hardeste løpet jeg har kjørt noen gang. Det var virkelig spesielt. Det var en lang dag med mye sidevind og tekniske utfordringer. På slutten var det stigningene som knakk flere av rytterne etter flere timer på sykkelen.
Hammer Serien er en annerledes utfordring, sammenliknet med utmattende endags-klassikerne...
Det er veldig annerledes fordi Hammer Serien ikke er trøttende på same måte, du må bare gi maksimal innsats. Tanken går aldri tom, men du kan sprekke. Så det er en annen type innsats. Det er mer smertefullt under Hammer Serien fordi du har blodsmak i munnen, og du gjentagende ganger må gi alt du har, i løpet av kort tid.
I endags-ritt blir du etterhvert sliten, samtidig som alle andre, tempoet synker og det handler mer om hvem som er mentalt i stand til å gjøre en ekstra innsats, ikke hva din maksimale innsats er.
Lærte du noe om Hammer taktikk i Hong Kong?
Det er noe du må tilpasse, for det er veldig annerledes. I Hong Kong lærte vi raskt at du ikke kan sprinte på hver runde: Det vil ikke holde i lengen. Du må fordele det og forsøke å skaffe flest mulig poeng med minst mulig innsats.
Du hadde dine Tour de France debut i fjor – hva er ditt beste minne derfra?
Det var veldig spesielt: fra antall folk som følger med, til mediedekningen av rittet. Det er ett av de få rittene som er ordentlig stort i Norge.
Du konkurrerer med de samme lagene i WorldTouren hele året, men under Touren er det et helt annet nivå. Alle er så godt forberedt som mulig, og det er ikke noen som kommer til rittet for å trene, eller ikke er 100 prosent.
Du merker godt at det er et høyere nivå enn resten av året, at hver etappe er spesiell og at du må kjempe om din posisjon. I de andre løpene kan noen dager være enklere enn andre.
Føler du at din første Grand Tour gjorde deg sterkere?
Hvis man ser langsiktig på det så tror jeg at det gjorde meg sterkere. Jeg var ganske sliten i høst og jeg tror du trenger å ha en god periode for å restituere og dra nytte av en Grand Tour, i allefall den første.
Jeg ble veldig sliten etter Touren, og det fortsatt resten av høsten. Men jeg startet treningen igjen i oktober etter ferien, og følte at jeg hadde et høyere nivå. Du går litt i kjelleren, men kommer tilbake sterkere.
Hvis du kunne valgt en egenskap fra en av dine lagkamerater, hvem ville det vært og hvorfor?
Jeg har mange sterke lagkamerater, men jeg er veldig imponert over Dylan Groenewegen. Jeg har konkurrert mot han siden jeg var juniorrytter, og det er veldig imponerende å se utviklingen han har hatt siden da. Han jobber veldig hardt for det, og han er en veldig god spurter.
Han begynner å bli et navn som en av de beste spurterne i verden. Han har kanskje blitt litt undervurdert de siste tre årene, men nå viser han at han sannsynligvis er den beste spurteren.
Hvem er den morsomste fyren på laget til Jumbo-Visma?
I fjor hadde vi Bram Tankink, han fikk alle til å le hele tiden. Nå som han har lagt opp per det kanskje Pascal Eenkhorn som har tatt over for Bram.
Etter Stavanger, hva er dine største mål for resten av sesongen?
Det neste blir Tour de France, både for meg og laget. Det er det eneste store målet for den kommende perioden. For meg personlig, ser jeg også frem til verdensmesterskapet i Yorkshire, hvor jeg har lyst til å gjøre det bra. Så jeg vil absolutt gjøre mitt beste i Touren som lagspiller, og ikke prøve å dra nytte av dette til høsten etter en hard juli, for å gjøre det bra under verdensmesterskapet.
Hvilken disiplin passer deg best i Stavanger?
Jeg har ikke sett så mye på løypene og det er ikke det bratteste området, så det kan være at jeg kan ta noen poeng på Hammer Climb.
Det er litt misvisende å kalle den andre disiplinen for «Hammer Sprint», fordi du må spurte så mange ganger, hvilket ikke egner seg for de store spurterne.
I Hammer Sprint må du ha veldig god utholdenhet for å konsekvent ta poeng på hver runde. Det er den beste måten å samle poeng på, og tror derfor det er der jeg kommer til å gjøre det best.
Har du lyst til å se Amund Grøndahl Jansen kjøre for Team Jumbo Visma? Hammer Stavanger tar plass 24 – 26. mai. Les mer om arrangementet her.
Følg Amund på Twitter: @GroendahlJansen